Zelf Brengen

U kunt bij Bal Oud Papier en Metaalhandel al uw oud ijzer (ferro) en non-ferro metalen inleveren tegen de geldende marktprijzen die gekoppeld zijn aan beursprijzen.
Bij het inleveren van uw oude metalen vragen we om u naam, adres en woonplaats.
Voor koper en koper gerelateerde metalen zoals elektriciteitskabel en elektromotoren vragen wij om uw legitimatie bewijs.

Uw metalen worden door ons gesorteerd, gesloopt, kort geknipt, verdicht en vervolgens verkocht als grondstof voor de productie van nieuw metaal.

Let op, koelkasten, beeldbuis tv’s of monitoren, volle brandblussers of volle gasflessen mogen wij niet innemen.

Herken uw metalen
Ferro (magnetisch)
• IJzer (Fe) heeft als enige de eigenschap dat het magnetisch is en dat kun je gemakkelijk te controleren met een magneet. Blijft de magneet plakken dan heb je IJzer ook wel een ferro metaal genoemd.
Onbehandeld ijzer roest gemakkelijk en in de praktijk is om de levensduur te verlengen het ijzer gelakt of gegalvaniseerd.
De opbrengst van uw oude ijzer is afhankelijk van de hoeveelheid verontreiniging zoals hout en plastic, en de dikte en kwaliteit van het ijzer.

Bij inleveren van IJzer hanteren we drie categorieën.

1. Blik en gruis IJzer (tot 3mm dikte) zijn bijvoorbeeld wasmachines, drogers, magnetrons, gasfornuizen, fietsen, conservenblik, computerkasten, bureaus, stoelen, tafels, ladekasten, afzuigkappen en kasten.
2. Knip IJzer (vanaf 3 mm tot 6 mm dikte) zijn bijvoorbeeld radiatoren, karren, machines, stellingen, motoren, rioleringsbuizen, putdeksels, kachels, remschijven, motorblokken, badkuipen, profielen, buizen en bouwstaalmatten.
3. Zwaar IJzer (vanaf 6 mm dikte) zijn bijvoorbeeld U of H binten al dan niet geverfd of gegalvaniseerd.

Non-ferro (niet magnetisch)
• Roestvrijstaal is een legering van Nikkel(Ni), Chroom(Chr) en IJzer(Fe) waardoor ijzer niet meer roest. Het hoeft dus ook niet gelakt te worden om te beschermen tegen roest. De belangrijkste eigenschappen waaraan je roestvrijstaal kunt herkennen is dat het niet magnetisch is en erg moeilijk te bewerken of buigen vanwege de hoge hardheid van het metaal. Bestek, pannen, keukenapparatuur zijn bekende toepassingen tenzij het magnetisch is dan heb je Chroomstaal en dat is voor de recycler gewoon ijzer.

• Lood (Pb) is donker-blauwgrijs van kleur en valt onder de zware metalen vanwege de giftige eigenschappen voor mens en milieu. Lood roest nauwelijks, is erg zacht en buigzaam en gemakkelijk te recyclen.
De belangrijkste toepassingen zijn bladlood en loodslabben, lood accu en soldeertin.

• Zink (Zn) is lichtblauw van kleur en roest nauwelijks. Zink is een buigzaam metaal met een harde oppervlakte die gemakkelijk te verwarren is met gegalvaniseerd ofwel verzinkt ijzer. De magneet biedt uitkomst.
Zink wordt veel gebruikt in de legering messing (geel koper), en in pure vorm wordt Zink gebruikt in balanceer gewichten, batterijen, zinkanode en dakgoten.

• Koper (Cu) is roodbruin van kleur en roest nauwelijks. Koper is een buigzaam en zacht metaal en een zeer goede geleider van elektriciteit.
Roodkoper wordt veel gebruikt voor de aanleg van water- en gasleidingen, en verder in elektromotoren, transformators, pvc kabels, elektriciteitssnoeren, adapters.
Geelkoper ook wel messing genoemd, is een legering van koper en zink is daardoor harder en goedkoper dan roodkoper. Geelkoper wordt veelgebruikt voor het maken van koppelingen van water- en gasleidingen, kranen, en gootsteenafvoeren.
Mil Berry is koper uit hand gepeld elektriciteitsdraad, en dat is voor 99% zuiver koper en daardoor het meeste waard.

• Aluminium (Al) is zilvergrijs van kleur en roest nauwelijks. Van alle non ferro metalen is Aluminium nog ruim voldoende beschikbaar, maar liefst 8% van de aardkorst bestaat uit bauxiet het mineraal waar Aluminium van wordt gemaakt.
De prijs van Aluminium wordt voornamelijk bepaald door de hoge productiekosten van aluminium. Ongeveer 14 Kwh per kg aan warmte en elektriciteit.
Recycling van aluminium wordt gedaan door dit metaal te verwarmen tot 660 graden Celsius en daarmee een stuk goedkoper dan recycling van IJzer wat een smeltpunt heef van 1500 graden Celsius.
Aluminium is 3 maal lichter dan IJzer en roest veel minder en met diverse ontwikkelde legeringen in allerlei vormen toepasbaar.
Aluminium vindt je onder andere in velgen, profielen, potten en pannen, stijgers, trappen, elektriciteitsleiding, geveldelen, auto onderdelen, verkeersborden en kozijnen.

Raffinage metalen
Deze benaming wordt gebruikt voor een combinatie van ijzer met een of meerdere non-ferro metalen die pas na scheiding de prijs opleveren van het metaal wat je aanlevert. Bijvoorbeeld een Combiketel, daarvan is het frame en mantel van ijzer, maar de binnenkant bevat delen roestvrijstaal, aluminium en koper.
Ander goed voorbeeld zijn de waxine licht houders, houder is gemaakt van aluminium de kern waar het lontje aanzit is van ijzer.
Deze verschillende metalen kunt u handmatig verwijderen, maar kunt u ook zo inleveren als raffineer ook wel sloop genoemd.

Computer en It recycling

Veel apparaten bevatten tegenwoordig een breed scala aan metalen zoals goud, zilver tin, koper en andere bijzondere metalen. Gooit u deze apparaten niet in het afval, namelijk bij verbranding in een AVI wordt er bijna niets van deze metalen teruggewonnen, omdat de verbrandings temperatuur veel te hoog voor de kleine hoeveelheden metalen die deze apparaten bevatten.
Vandaar dat wij deze apparaten apart inzamelt, en levert aan een specialist op dit gebied, die met dure en complexe machines deze metalen terugwint.
Computers en lap tops kunt u in zijn geheel inleveren. Bal Recycling demonteert uw computer in verschillende onderdelen zoals, harddisks, diskdrives, voedingen en printplaten.
Bedrijfsmatig is het wel zo verstandig uw harddisks eerst te verwijderen en apart aan te leveren voor vernietiging.
Modems, telefoons, mobieltjes kunt ook bij ons inleveren.